Construction update – November 2015

At the new Bendigo Hospital Project, structural works are now complete, making way for a phase, where the focus is on the ‘finishes’ of the building, including fixtures and fittings. And as we look forward to an exciting New Year of major progress, the project will be all about creating a hospital rather than just creating a building.

We’re currently seeing 780 workers on-site, including engineers and foremen. The task of installing flooring (vinyl and carpet), painting, electrical and tech fit-outs is currently underway. Onsite too, temporary power has made way for ‘energising’ the building, as the permanent electrical infrastructure is increasingly connected. For instance the hospital’s lighting is now active in the medical imaging areas, emergency departments, operating suites – as well as the cancer centre and hospital kitchen. The building’s permanent lifts are also operational, as the temporary hoists are gradually removed.

The plant rooms are also taking shape, housing equipment such as boilers, chillers, air-conditioning and water treatment units. Service tradespeople are in the early stages of commissioning this plant and equipment as electricity supply is connected.

This month the hospital’s main pedestrian entry and thoroughfare that links Drought Street and Mercy Street features a mass of scaffolding. This is to allow builders to fit-out services and conduct ceiling works, with the underside of its roof to be clad in timber and window panels.

The quality finishes inside the build are in various stages of completion. An example is on Level 4, bedheads are installed within the inpatient units – while fittings and fixtures such as flooring, power-points, medical gas and sanitising units are now installed in the new operating theatres.

The hospital’s kitchen has been substantially completed with all sinks, ovens, chillers, washing machines and other utility equipment fully fitted, in preparation for its estimated opening in July 2016, when the loading dock is also estimated to be operational.

The external work includes the preservation of historic buildings, so as to retain the authenticity of the site’s original constructions, period features and decorative motifs. An outstanding example is work underway on the old red brick ‘division of GPs’ building near Hope Street, earmarked as the new Wellness Centre.

During the coming months we’ll start to see some works around the top end of Mercy Street which will enable earthworks and landscaping, as the vision for the hospital’s forecourt slowly emerges.

Bendigo Cancer Centre Unveiled

Maree Edwards (West Bendigo MP), Robert Blum (Bendigo Health Medical Oncologist) and John Mulder (Bendigo Health CEO)Bendigo West MP, Maree Edwards, today unveiled the world-class cancer facilities currently under construction as part of the Bendigo Hospital Project.

The new cancer centre brings together radiotherapy, oncology and outpatient services within an integrated space, providing benefits for both patients and staff.

Joined by Bendigo Health Board Chair, Bob Cameron and Director of Oncology, Dr Robert Blum, Ms Edwards said the centre would include 14 additional chemotherapy chairs, taking the total to 26, two additional radiotherapy bunkers and additional outpatient consulting rooms.

Ms Edwards said, “The entire building has been designed to service the community for decades to come and, with this in mind, has the capacity for future expansion as patient demand increases.”

Ms. Edwards said, “We are looking forward to the opening of this world-class facility in early 2017 and the improvements in patient care that it will bring to the entire Loddon Mallee” Bob Cameron (Bendigo Health Board Chair), Maree Edwards (West Bendigo MP) and John Mulder (Bendigo Health CEO)

Dr Blum said staff were looking forward to being co-located which would lead to increased multi-disciplinary collaboration.

“The co-location of services will enable clinicians to work closely together and to consult with one another about patient care when required which can be difficult at the moment due to our geographical distance,” Dr Blum said.

Bob Cameron said the facilities for patients and families were designed to reduce anxiety and create a welcoming environment.

“Patients often spend a lot of time at the hospital. So waiting spaces are designed with direct access to natural light and fresh air through the provision of two large accessible courtyards where patients and families can sit.

“The centre includes a lounge with kitchenette, and a patient education area with wireless access to the internet, for patients and their families and carers to access as they wish,” Mr Cameron said.